Η άποψη μου περί Κλιματικής Αλλαγής

Η πρόσφατη υπερέκθεση στα media της μικρής σουηδής ακτιβίστριας Greta Thunberg και οι συζητήσεις που αναζωπυρώντονται σχετικά με το ρόλο της σαν leader ενός παγκόσμιου  οικολογικού κινήματος , είναι η αφορμή του σημερινού σημειώματος.

Η Greta εδώ και αρκετό καιρό μιλά για την κλιματική αλλαγή στο δρόμο, σε πάνελ, σε θεσμούς, σε μεγάλα αμφιθέατρα,  προσπαθώντας να αφυπνίσει συνειδήσεις και να θέσει προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη με άλλα λόγια , κυβερνήσεις και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες.
Το ύφος της είναι σταθερά καταγγελτικό και επίμονο καθώς διεκδικεί αγαθά που έχουν ξεδιάντροπα έχουν κλαπεί και θα στερηθούν οι επόμενες γενιές.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί έχουν βαλθεί να αποδομήσουν το ρόλο και την προσωπικότητά της.  Και λογικά γιατί η Greta επηρεάζει ήδη πολλά μυαλά πάνω στη Γη κι εδώ πρόκειται για διακύβευση τεράστιων συμφερόντων.
Όμως, άσχετα απ την ύπαρξη της Greta στην πρώτη γραμμή, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που επιδέχεται αμφισβήτηση και σίγουρα χρήζει μιας σοβαρής αντιμετώπισης.

Πρόκειται για την παγκόσμια αλλαγή στο κλίμα και την θερμοκρασία της Γης την οποία επηρεάζει κατά ένα μεγάλο μέρος ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του. Την βιώνουμε και στη χώρα μας συνεχώς τώρα πια,  αφού διαπιστώνουμε επί της ουσίας τη μείωση των εποχών από τέσσερις σε δύο και παρατηρούμε καιρικά φαινόμενα να εναλλάσσονται με αλλοπρόσαλο τρόπο και να μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα.

Το μερίδιο ευθύνης του ανθρώπου στην περίφημη κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό αν σκεφτούμε την καταχρηστική εξόρυξη ορυκτού πλούτου που δεν έχει σταματήσει ακόμη,  την ανάλγητη αποψίλωση των δασών, τη λειτουργία πάσης φύσεως ρυπογόνων μονάδων που μολύνουν γη, νερό και ατμόσφαιρα αλλά και την συνεχιζόμενη έλλειψη οικολογικής συνειδησης του απλού πολίτη.

Είναι πλέον γνωστό ότι κάποια αέρια της ατμόσφαιρας λειτουργούν σαν το γυαλί του θερμοκηπίου εγκλωβίζοντας την θερμότητα, Είναι το περίφημο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» που έγινε μέρος της ζωής μας. Το πρωταρχικό φυσικό αέριο που δημιουργεί το θερμοκήπιο είναι οι υδρατμοί. Όμως υπάρχει κι ένα  μεγάλο μέρος  αερίων  που παράγονται απ την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα (χρήση ορυκτών καυσίμων, αποψιλώσεις δασών, ταφές απορριμάτων, εκπομπές από την βιομηχανία). Το επιβαρυμένο πια θερμοκήπιο έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη, κι εκείνη αλυσιδωτά πια οδηγεί σε λιώσιμο των πάγων, διαφοροποίηση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαφάνιση ειδών σε φυτά και ζώα.

Ετσι απλά περιγράψαμε την κλιματική αλλαγή κι εύκολο είναι πια να καταλάβουμε τις επιπτώσεις όλου αυτού στην ζωή και την καθημερινότητά μας.
<span;>Το διακύβευμα είναι η υγεία μας , η ποιότητα ζωής μας, η τύχη των ανθρώπων που φέρνουμε στον κόσμο και θα έρθουν αντιμέτωποι με  όλη αυτή την καταστροφή στο μέλλον.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν συναισθανθεί και καταλάβει τον κίνδυνο. Είναι αυτοί που υποστηρίζουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που καθαρίζουν δάση και παραλίες, που ανακυκλώνουν και σκέφτονται οικολογικά. Ζητούν επίσης μια πιο αυστηρή και σοβαρή νομοθεσία που να κατοχυρώνει την προστασία του περιβάλλοντος και να τιμωρεί αυστηρά όσους δεν την λαμβάνουν υπόψη.

Ο άνθρωπος παρότι αναπόσπαστο μέρος της φύσης προτίμησε ν αποκόβεται όλο και περισσότερο απ αυτήν θυσιάζοντας την στο βωμό της ανάπτυξής του και της οικονομικής του προόδου.  Ξέχασε ότι η ποιότητα της ζωής του έχει να κάνει κυρίως με τη γαλήνη, την απλότητα, τη σοφία και την ομορφιά που αντλεί απ τη φύση. Η φύση δεν είναι λεία για να μας ξυπνάει το ένστικτο του αρπακτικού.

Είναι στην κυριολεξία, η αιώνια Μητέρα στην οποία καταφεύγουμε για να αντλήσουμε ψυχική δύναμη, ηρεμία και κουράγιο. Ένα καλοκαιρινό μπάνιο σε όμορφη θάλασσα , ένας περίπατος στο βουνό, ένα γεύμα φτιαγμένο με αγνά προιόντα, η απλά η θέα της με τα φυτά της και με τα ζώα της να συμβιώνουν με τρόπο μοναδικό,  αρκούν για να  φέρουν ισορροπία και χαρά και στη δική μας πολύπλοκη ζωή.

Κι ερχόμαστε πάλι στη Greta  που,  ό τι κι αν λένε γι αυτήν, ας την δούμε σαν ένα μικρό ταρακούνημα της συνείδησής μας. Τίποτε περισσότερο. Ο καθένας μας είναι εξαιρετικός αρχηγός του εαυτού του φτάνει να είναι καλά ενημερωμένος και να ενεργεί συνειδητά.